Transparancy International - Bulgaria


За Нас
Програми
Изследвания
Новини и събития
Стажантска програма
ACRC
ALAC

Финансиране на политически партии и предизборни кампании в Югоизточна Европа: преодоляване на корупционните практики и засилване на контрола - опит за сравнително изследване (2003)

Политическата корупция представлява важна пречка пред развитието на демокрацията и се възприема като много сериозен проблем. Според изследването на Transparency International “Световен корупционен барометър” три от десет интервюирани граждани определят политическите партии като институциите, от които биха елиминирали корупцията, ако притежаваха вълшебна пръчка. Проучването е проведено сред гражданите на 47 страни и бе представено през юли 2003 г.

Темата за финансиране на политическите партии и предизборни кампании много често е обект на засилено внимание от страна на медиите и е основна причина за спадането на доверието на гражданите в политическите институции. Според споменатото изследване 20.2% от българските граждани посочват политическите партии като най-корумпираните институции.

Настоящата публикация има за цел да представи позициите на български и международни изследователи по въпросите на финансиране на политическите партии и предизборни кампании. Във фокуса на публикацията попадат както най-добрите практики и работещи механизми при финансирането на политическите партии, така и проблемите, пред които са изправени страните от Югоизточна Европа.
|  За нас  Програми и проекти  Изследвания и публикации  Новини  Стажантска програма  ACRC  ALAC  |
Aдрес: Пощенска кутия No 72, Tелефони: , , Факс:
Е-mail: ,
2004© Transparency International Bulgaria - Видян 27025 пъти.
Сайтът е създаден от Magic Solutions