Transparancy International - Bulgaria


За Нас
Програми
Изследвания
Новини и събития
Стажантска програма
ACRC
ALAC
 2006
 2005
 2004
 2003

Aдрес:
Пощенска кутия No 72
Tелефони:


Факс:

Е-mail:


12.01.2006
Писмо на TI-България до Министър-председателя Сергей Станишев във връзка с изработването на Стратегията за прозрачно управление и превенция и противодействие на корупцията

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН СТАНИШЕВ,

 С настоящото писмо изразяваме тревогата си от липсата на обществен дебат при изработване на проекта за Национална стратегия за противодействие на  корупцията за периода 2006 – 2008 година и Програмата за нейното изпълнение за 2006 г.

 Уверени сме, че успешното противодействие на корупцията е свързано със съвместни усилия както от страна на националните институции, така и от страна на неправителствените организации, ангажирани с този проблем.

 Като национално представителство на най-голямата световна коалиция за борба с корупцията, Transparency International – България (Асоциация “Прозрачност без граници”) е сред водещите организации, които работят за постигане на свободна от корупция среда. За 7 години Transparency International – България си изгради репутация на уважавана и безпристрастна организация, чиито експерти често са канени от представители на националните институции и от медиите за коментари и експертни оценки.

 Липсата на прозрачност при подбора на участващите в работната група за разработване на Националната стратегия организации и избирателния подход, изключващ определени неправителствени организации от консултативния процес, считаме за крайно неудачен.

 Изразяваме съжаление, че бяхме изолирани от процеса на разработване на настоящата Антикорупционна стратегия, с което на практика бе нарушен принципа на сътрудничество между правителството и независими неправителствени организации.

Надявам се, че в бъдеще ще бъдем канени за участие в консултативните срещи и работни групи, свързани с разработването на стратегически за България документи.

   С УВАЖЕНИЕ: 

   ДИАНА КОВАЧЕВА

  ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

  АСОЦИАЦИЯ “ПРОЗРАЧНОСТ

   БЕЗ ГРАНИЦИ”

 

 

 


Transparency International – България изпрати писмо до Министър-председателя на Република България във връзка с разработването на Националната стратегия за противодействие на корупцията за периода 2006 – 2008 година и Програмата за нейното изпълнение за 2006 година. Копие от писмото е изпратено и до г-н Георги Петканов, Министър на правосъдието и до г-жа Меглена Кунева, Министър по европейските въпроси.

Прилагаме и пълния текст на писмото:
 
|  За нас  Програми и проекти  Изследвания и публикации  Новини  Стажантска програма  ACRC  ALAC  |
Aдрес: Пощенска кутия No 72, Tелефони: , , Факс:
Е-mail: ,
2004© Transparency International Bulgaria - Видян 27749 пъти.
Сайтът е създаден от Magic Solutions