Transparancy International - Bulgaria


За Нас
Програми
Изследвания
Новини и събития
Стажантска програма
ACRC
ALAC
 2007
 2006
 2005
 2004
 2003

Aдрес:
Пощенска кутия No 72
Tелефони:


Факс:

Е-mail:


26.09.2007
България е на 64-то място с коефициент 4.1 в Индекса за възприятие на корупцията за 2007 година на най-голямата световна коалиция за борба с корупцията Transparency International.
Днес Transparency International представя своя Индекс за възприятие на корупцията за 2007 година. Индексът определя нивото на корупция в дадена страна според начина, по който то се възприема от представителите на бизнеса, анализатори от целия свят и експерти от изследваните държави. Индексът тази година включва общо 180 държави и е най-големият по обхват до момента.

Индексът подрежда България на 64-то място сред изследваните държави с коефициент 4.1. Страната бележи минимално повишение спрямо 2006 година, когато индексът й е 4.0. България е включена за първи път в Корупционния индекс на Transparency International през 1998 година със стойност 2.9 пункта, като оттогава стойностите на индекса й бавно се повишават.

С най-добър резултат са Дания, Финландия и Нова Зеландия с показател 9.4 при максимален коефициент 10. Сред страните с най-ниско ниво на корупция според Индекса са още Исландия, Швеция, Швейцария, Холандия, Сингапур.

Корупционният индекс е базиран на данни относно корупцията, получени от изследвания, проведени от авторитетни международни институции. При определяне на Индекса за България през 2007 година са използвани 8 източника. Сред тях са изследвания на Световния икономически форум, Икономист интелиджънс юнит, Freedom House, Международната група за търговия, Центъра за изследване на световните пазари.

За повече информация относно Индекса моля вижте тук.

Допълнителна информация за данните и методологията на Индекса за възприятие на корупцията бихте могли да намерите и на интернет страницата на Transparency International.

|  За нас  Програми и проекти  Изследвания и публикации  Новини  Стажантска програма  ACRC  ALAC  |
Aдрес: Пощенска кутия No 72, Tелефони: , , Факс:
Е-mail: ,
2004© Transparency International Bulgaria - Видян 28320 пъти.
Сайтът е създаден от Magic Solutions