Transparancy International - Bulgaria


За Нас
Програми
Изследвания
Новини и събития
Стажантска програма
ACRC
ALAC
 2006
 2005
 2004
 2003

Aдрес:
Пощенска кутия No 72
Tелефони:


Факс:

Е-mail:


27.01.2005
Мултинационални компании се обединяват в борба срещу корупцията

Изпълнителните директори на Newmont Mining Corp. - Денвър, Rio Tinto PLC - Лондон и Bechtel Group Inc. - Сан Франциско, световни лидери в своята област, са в процес на подписване на пакт за “нулева толерантност” срещу изплащането на подкупи, срещайки подкрепата на обединение от групи, работещи към Световния Икономически Форум, според служители и организатори на форума. Общо 47 големи мултинационални компании са се присъединили към пакта до момента, чиито общ годишен приход се равнява на поне 300 милярда долара. ”Движещата сила е в процес на изграждане”, по думите на изпълнителния директор на Fluor Corp. Алан Бокман, организатор на проекта.

Петте най-големи световни петролни компании – много от чиито високопоставени служители участват в инициативата – също са обект на натиск за присъединяване преди планираното за утре официално оповестяване, но все още никоя от тях не се е съгласила. Чиновници от Royal Dutch/Shell Group и Total SA съобщиха, че обсъждат идеята, но вече имат свои политики на “нулева толерантност”. Говорителят на базираната в Лондон BP PLC заяви, че компанията е отказала да подпише именно поради тази причина. Доналд Кембъл, говорител на ChevronTexaco, отбеляза, че законите в Съединените щати представляват достатъчно ефективно препятствие пред участието на щатските компании в подкупна дейност. Но той заяви, че документът разпространен в Давос е “измежду нещата, които бихме искали да подкрепим”. Том Цириглиано от Exxon Mobil заяви, че подписването на документа би било “излишно”, понеже компанията вече има политика на “нулева толерантност” спрямо даването на подкупи и защото то е обект на щатското правораздаване. Той добави, че не знае дали компанията ще подпише.

Много големи мултинационални компании вече претендират да съблюдават стриктни забрани срещу даване на подкупи и корупционен натиск, като много от тях вече са подписали други споразумения за борба с корупцията, така че тази последна инициатива непременно ще повдигне въпроса за тяхната ефективност. Това е първото такова споразумение, организирано от самия бизнес.

В допълнение, Newmont бе обект на криминално разследване в Перу за възможно подкупване, както и случай на замърсяване на околната среда в Индонезия, включващо недоказани обвинения в корупционен натиск. Дори Световния Икономически Форум не е имунизиран срещу такива проблеми. През октомври, миналата година, дългогодишния изпълнителен директор на работна група подаде оставка след разпалване на конфликт, касаещ връзките му с френския телекомуникационен гигант Alcatel SA. Той твърдеше, че не нарушил закона и не бе разследван.

Антикорупционният наблюдател Transparency International, който следи и оценява нивата на корупция в отделните страни, и Института по управление в Базел подкрепят споразумението като полезен първи ход, но предупреждават, че то трябва да бъде последвано от действия по прилагането му. “Това е първата крачка в рамките на една значима програма за изпълнение”, чрез която фирмите биха могли да се обвържат с наблюдаването и оповестяване на резултатите, заяви Джермин Брукс от Transparency International.

Подписалите казват, че присъединяването към споразумението носи ползи по отношение връзките с обществеността, но също и напредък от гледна точка на отговорността чрез въвеждане на отчетност. ”То може да работи срещу вас много бързо, ако не сте обвързани с него и правите, каквото си наумите”, допълни господин Бокман от строителния гигант Fluor.

“Всеки път, когато предприемате доброволно усилие като това, вие се излагате на риск от ответни действия от страна на хора, които може да не вярват, че сте достойни за него”, заяви Уейн Мърди от Newmont CEO. Той заяви, че компанията ще бъде оправдана в настоящите разследвания.

В рамките на това, което организаторите определят като Инициативата за партньорство срещу корупцията, фирмите се съгласяват с въвеждането на набор от принципи, имащи за цел да “забранят даването на подкупи под каквато и да е форма”. Принципите призовават за установяването на мащабни вътрешни програми за обучение и надзор на служителите на компаниите и техните бизнес партньори, а също да се забрани политическото финансиране и благотворителни подаръци, направени с цел спечелване на благосклонност.

Но основната цел на организаторите е да накарат големите играчи в ключови индустрии да подпишат споразумението, така че да могат да работят в съзвучие, усещайки с пълна сила факта, че участват в играта на равни основания и осъществявайки надзор един над друг. Организаторите се концентрират върху сроителната, енергийната, металообработващата и миннодобивната промишленост, защото те често действат в развиващия се свят и имат някои от най-големите проблеми с корупцията. В допълнение всяка от тях е доминирана от шепа световни гиганти, така че е относително лесно да събереш в една стая повечето от индустриалните магнати, където да изработят нещата лице в лице.

Проектът е иницииран преди две години от корпоративни лидери като г-н Бокман, съвместно с Transparency International, Световният икономически форум и Института в Базел. До миналата година пактът включваше 20 подписали компании, потвърди организатора на СИФ Кристоф Фрей. Той оцени средния приход на подписалите до сега страни на около $10 млрд. Възможно е други дванадесет компании да подпишат до утре, заяви той.

Основателят на Института в Базел, професор Марк Пайт заяви, че прилагането на пакта засега ще се опира на “равномерен натиск”. Той и други организатори потвърдиха, че следващата им стъпка ще бъде да принудят представители на компаниите, подписали пакта да изработят предложение за изграждане на структурите за приложение на договорените мерки.

Според мистър Бокман една от възможностите е провеждането на процедура по сертифициране с участието на независим наблюдател. Организаторите се стремят също и към подписите на големите оръжейни концерни, друга голяма световна индустия, доминирана от няколко големи играчи, чиято дейност отдавна е в центъра на корупционни скандали. Други търсени партньори са гиганта в сондирането на нефт Halliburton Co., въвлечен във френско корупционно разследване, както и някои от най-големите японски строителни компании.

“Ние вече имаме политика на нулева толерантност, свързана с нашия Кодекс по бизнес етика”, заяви говорителката на Halliburton Co. “Ако в дейността на наето при нас лице се открие измама, която нарушават кодекса, ние по най-бързия начин прекратяваме трудовите си отношения с него, за да предпазим акционерите и всички останали, които имат отношение към компанията.”

Сред другите подписали са CH2M Hill Cos., ABB Ltd., Norsk Hydro ASA и Karl SteinerAG.

От Глен Р. Симпсън
Репортер в THE WALL STREET JOURNAL

Давос, Швейцария – някои от най-големите строителни и разработващи природни ресурси компании, чиито индустрии са в центъра на световните разследвания за корупция, се обединяват около план за самостоятелно “прочистване”.
|  За нас  Програми и проекти  Изследвания и публикации  Новини  Стажантска програма  ACRC  ALAC  |
Aдрес: Пощенска кутия No 72, Tелефони: , , Факс:
Е-mail: ,
2004© Transparency International Bulgaria - Видян 27760 пъти.
Сайтът е създаден от Magic Solutions